2013-11-21 13:34:21• hírek • Kocsis Zoltán

Több tíz tonna gyümölcsöt, zöldséget és húst foglalt le a rendőrség

Országos szinten hadat üzent az illegális kereskedelemnek a Román Rendőrség, ezért Szatmár megyében is szigorú ellenőrzésnek vetették alá a zöldség, a gyümölcs és a karácsonyi termékek kereskedelmét. Két nap alatt több mint 30 tonna árut foglaltak le.

A Szatmár Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint november 18., azaz hétfő óta 28.000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, valamint 3.700 kilogramm húst és hústerméket foglaltak le közúti ellenőrzések során és raktárakban tartott ellenőrzések következtében. A hatóság kilenc esetben indított bűnvádi eljárást és összesen 2000 lejes bírságot szabott ki.

Az országos ellenőrzés-sorozat célja az Európai Unió tagországain belüli nemzetközi kereskedelem során elkövetett bűncselekmények felderítése. A legtöbb esetben adócsalás és okirat-hamisítás vádjával indítottak büntetőjogi eljárást Szatmár megyében is.

A csalások leggyakoribb módja, hogy a cégek könyvelésében nem, vagy csak jelentősen kisebb mennyiségű árú szerepel, mint amennyit valójában vásároltak, illetve eladtak. Egy másik módszer, hogy a termékeket fantomcégeken keresztül hozzák be az országba. Ilyen esetekben természetesen hamis számlákat mutatnak fel az ellenőrzések során. Egy szatmárnémeti raktárból ezért például egy tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le a rendőrök.

Szintén bevett szokás, hogy a terméket nem cég, hanem magánszemély nevére hozzák be az országba. Ebben az esetben azonban nem lenne szabad azt elárusítani. Az ellenőrzések során ráadásul arra is fény derült, hogy a magyarországi forgalmazók közül sem mindnek volt működési engedélye.

A Szatmár megyében lefoglalt árú nagy része almából burgonyából, karfiolból, sárgarépából és hagymából, valamint sertéshúsból áll. Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, a lefoglalt terméket elárusítják, az összeg pedig az államkasszába megy. A zöldségek és gyümölcsök egy részét például Szatmárnémetiben, a Szatmárzsadányi (Closca) úton található egyik nagykereskedő árusítja.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: